Fogpótlások

Rögzített fogpótlások

A fogpótlás azoknak a fogászati eljárásoknak a közös kifejezése, melyekre akkor kerül sor,

Amikor a páciens foga vagy annak egy része fogmegtartó megoldással már menthetetlen, fogpótlással tudunk segíteni. A fogak elvesztésének számos oka lehet, leginkább az öregedés, a genetikai adottságok és a hiányos fogápolás következtében jelentkező fogszuvasodás játszik szerepet kialakulásában. Ezek mellett rajtunk kívül álló okok következtében is szükségünk lehet fogpótlásra, például baleset, trauma következtében.

A hiányzó fogakat fix, illetve kivehető megoldásokkal tudjuk pótolni. Amellett, hogy az elveszített fog esztétikailag gondot okozhat, idővel számolnunk kell a fogazat egyensúlyának megbomlásával is.

Rendelőnkben a mai modern fogorvoslásnak megfelelően számos fogpótló megoldást kínálunk, melyeket a fogazat állapotának függvényében lehet alkalmazni, esetleg kombinálni. A fogpótlásokat minden esetben egy előzetes konzultáció és lenyomatvétel előzi meg, amikor is a vizsgálatot követően kiválasztjuk páciensünkkel a számára legjobb fogpótló megoldást.

Rögzített fogpótlások - Fém-porcelán korona/ híd

Önálló fogkoronát akkor érdemes építeni, amikor egyetlen fogat kell helyre állítani, úgy kell elképzelni mint egy burkot, ami lefedi és új formát ad a helyre állítandó fognak. Legyen szó front fogakról vagy metszőfogakról, számtalanszor kell ehhez az eljáráshoz folyamodnunk, ha a töméssel már nem lehet a fogsor szépségét, egészségét megőrizni

A fém-porcelán korona fogtechnikai laborban elkészített fogmű, aminek segítségével helyreállítjuk a fog esztétikáját és a funkcióját a harapási egységben. A fém-porcelán korona egy erős fém váz, amit teljes mértékben porcelánnal lepleznek. Így az időtállósága mellett, esztétikusan is tökéletesen illeszkedik a fogívbe.

A hidak olyan fogművek, amelyeket foghiányok pótlására alkalmazunk. A híd egy vagy több foghiány eltüntetésére is alkalmas úgy, hogy a pótlás fixen kapcsolódik a meglévő fogakhoz, így a fogsor hibátlan részét képezik. Foghúzások, trauma (baleset) során elvesztett fogak pótlására jelent megoldást, olyan esetekben mikor a szomszédos fogak már nagy töméssel rendelkeznek, esetleg gyökérkezeltek vagy az implantálás nem megoldható. A híd segítségével vissza adjuk a rágás funkcióját,az esztétikát,ugyanakkor megelőzve a többi fog elkopását,elvándorlását.

Rögzített fogpótlások - Cirkónium korona

A cirkónium korona tartós és esztétikus megoldást nyújt, ha fogpótlásra van szükséged. Szilárdsága, időtállósága megegyező a fém-porcelán koronáéval. Azonban a cirkónium korona váza egy a fog szinéhez hasonló anyag, így sokkal nagyobb esztétikai sikert lehet elérni vele.

Jobban alkalmazkodik a természetes fényviszonyokhoz és a szájon belüli környezethez. Biokompatibilis, azaz nem ad allergiás reakciót, így fémallergia fennállása sem okoz gondot, így az arra érzékenyeknek is megfelelő választás.
Az első (front) fogak esetében tökéletes eredményt lehet vele elérni. A cirkónium korona a megszólalásig hasonlít az eredeti fogakra.

Rögzített fogpótlások - Implantátumra készülő fogpótlások

Korunkban a fogászat egyik legfontosabb feladata a hiányzó fogak pótlása, melyre a legjobb megoldás a fogászati implantátumok használata, hiszen a tudomány mai állása szerint ezzel az eljárással érhető el leginkább az akár élethosszig tartó megoldás. Az implantátumok másik nagy előnye, hogy segít megőrizni a fogakat tartó csont állapotát, ugyanis egy-egy fog elvesztésekor megindul egy természetes csontvesztési folyamat is.

Amennyiben csak egy fog hiányzik, egy darab implantátum kerül beültetésre a hiányzó fog gyökerének pótlására. Erre az újonnan kialakított gyökérre kerül fel a korona, ami helyettesíti a hiányzó fog látható részét. Ha több fog pótlására van szükség, az implantátumok ebben az esetben is ideális megoldást tudnak nyújtani, mivel nincs szükség minden egyes hiányzó fog helyére implantátumot beültetni. Például, ha három fog hiányzik, a szélső két foghoz készítünk implantátumot és középen csak egy koronára lesz szükség, ami alatt nincs implantátum, hiszen a híd egyben van. Ennek köszönhetően a két implantátum tökéletes tartóoszlopaként szolgál egy háromtagú hídnak, azaz nincs szükség a hiány mindkét oldalán lévő egészséges fogak lecsiszolására ahhoz, hogy egy 5 tagú hidat építsünk fel.

Egy implantátumra készült fogpótlás nem fog szuvasodni, soha sem lesz szüksége gyökérkezelésre, ha figyelsz a szájhigiéniádra, ráadásul olyan érzés nyújt, mint az eredeti fog, aminek a helyére került. Hosszú távú, biztos befektetés a teljes mosolyért.

Rögzített fogpótlások - Héj

A fogra helyezhető héjak készítése azért különösen népszerű napjainkban, mert nagyon kevés foganyag eltávolításával jár, mégis rendkívül tartós és szép lesz a végeredmény ott, ahol a fehérítés nem segít vagy a fog egyenetlen.

Milyen estekben ajánjuk?

Milyen estekben ajánjuk?

Amikor a héjak felkerültek, már nem megkülönböztethetőek a természetes fogaktól és ugyanúgy használhatod őket, mint a természetes fogaidat, csak szebb lesz a mosolyod!

Részleges és kombinált fogpótlás

A kombinált fogpótlások részben rögzített hídból, részben kivehető elemekből állnak. Főleg a hátsó (rágó) régióban több foghiány pótlásánál nyújt remek megoldást. A meglévő fogakra egy fixen beragasztott hídat helyezünk, alapos vizsgálat és lenyomatkészítés után. A kivehető részleges fogsor erre rögzíthető egy láthatatlan kapocsrendszerrel, így stabilan áll a szájban, nem mozdul el rágás, nevetés közben sem. Ugyanakkor a páciens által is könnyen eltávolítható és tísztitható. Segítségével visszaállitható a teljes értékű rágó funkció és az esztétikus, szép mosoly is.

A protézis, legyen szó teljes műfogsorról vagy részleges protézisről, többek között azért is népszerű, mert gazdaságos és a gyógyulási szakasz sem hosszú, gyorsan elkészíthető.

Teljes kivehető fogpótlások (protézis)

A kivehető fogsor vagy műfogsor a legrégebbi fogpótló technikák egyike. Természetesen mára az eljárás a precíz lenyomatvételnek köszönhetően tökéletesen illeszkedik a fogsorra. A teljes kivehető fogpótlást akkor célszerű alkalmazni, amikor nem lehetséges az implantátum behelyezése vagy a pótlás rögzítéséhez nincs elegendő fog, esetleg az összfogazat elvesztése után. Ebben az esetben fogászati híddal kötjük össze a kivezető részt. A garantáltan eszéttikus és élethű fogsor készülhet porcelánból vagy akár fémmentes koronából is.

Fogak hiányában tehát a száj anatómiai adottságait hivjuk segitségül, melyek segítenek a fogsorok helyén tartásában és így újra vidáman, biztonsággal mosolyoghat és ehet a páciens.