Gyökérkezelés

Amikor a fogszuvasodás nagy kiterjedésű, elérheti a fog belsejében futó idegeket. Ez a fog gyulladásához és kíméletlen fogfájáshoz vezethet. A fog vérkeringése gyakorlatilag megszűnik a fogágyban, illetve a lyukba bejutva elszaporodnak a baktériumok, így alakul ki a gyulladás. A legjellemzőbb tünet a nem múló, heves, lüktető fájdalom. Ilyenkor az egyszerű fogtömés már nem jelent megoldást.

A gyökérkezeléssel a fogak megtartása, ezáltal a rágás egységének a megőrzése a cél. Segítségével még egy esélyt kap a fog vagy foggyökér, hogy még ne kerüljön eltávolításra. Erre nem csak szuvasodás, de régi, terjedelmes tömött fogak esetén (melyekre már korona ajánlott) vagy nagy kiterjedésű trauma (törés) esetén is szükség lehet, amikor az idegkamra ugyancsak érintett.

Gyökérkezelés során feltárjuk a fog gyökerét, kitisztítjuk azt. A fog belsejéből az idegeket és a fogakat ellátó ereket eltávolítjuk, a fog tehát éllettelen lesz, emiatt tapasztalható az, hogy a gyökérkezelt fog idővel gyakran elszíneződik. Sok esetben egy fertőtlenítő gyógy tömés kerül ideiglenesen a gyökércsatornába. Végleges tömést néhány hét múlva teszünk a fogba – amikor már a gyulladás teljesen megszűnt-, ezzel véglegesen lezárva azt, így gátat szabva a baktériumok újra elszaporodásának.

A gyökérkezelés kiváló fogmentő megoldás, ami a foghúzástól menti meg a rossz állapotú fogat.