Szájsebészet

Bizonyos fogászati esetekben szükségessé válhat sebészeti beavatkozás, hogy az elváltozást megszüntessük.
A beavatkozások kiemelt figyelmet igényelnek, melyet helyi érzéstelenítésben, a legrövidebb rövid gyógyulási időre törekedve végzünk klinikánkon.
Rendelőnkben a szájsebészeti beavatkozások teljes palettáját kínáljuk a hozzánk fordulónknak, a foghúzástól a betört gyökerek eltávolításán keresztül, egészen a rezekcióig, csontpótlásig.

Fogak sebészeti eltávolítása

A leggyakoribb szájsebészeti eljárások egyike a foghúzás. A kezeletlen fogszuvasodás, bizonyos trauma miatti fogsérülés vagy a fogat körülvevő szövetek betegsége sajnos a fog szakszerű eltávolításához vezet.
A fogak eltávolítására csak a végső esetben kerítünk sort, amikor a fogorvos megbizonyosodott róla, hogy a károsodás nem kezelhető fogmegtartó kezeléssel. A beavatkozást a legnagyobb szakértelemben végezzük a környező területek megóvásával.

Betört gyökerek eltávolítása

Foghúzás során az egyik legnagyobb félelem az szokott lenni, hogy a fog gyökere a csontban marad és szájsebészeti műtét válik szükségessé. Ritkán, de sajnos előfordulhat, hiszen a húzásra ítélt fogak már megmenthetetlen, rossz állapotban vannak, szuvasodnak és könnyen törnek. A betört gyökerek potenciális gócforrások, bármikor gyulladást okozhatnak, így beavatkozás válik szükségessé

Impaktált bölcsességfog eltávolítása

A hátsó, erős őrlőfogainkra, azaz bölcsességfogainkra gyakorlatilag ma már nincs szükségünk a táplálkozási szokásaink és életvitelünk változásának következtében.
Ebből kifolyólag az emberi állkapocs mérete is lecsökkent, így pedig már nem, vagy alig marad hely a bölcsességfogak számára.

Ennek eredménye sokszor fájdalmas, impaktált vagy csak részlegesen előtörő bölcsességfog, ami nagy valószínűséggel problémát okoz a későbbiekben, így a komplikációk elkerülése érdekében eltávolításuk javasolt.
Az áttörésben visszamaradt bölcsességfogak eltávolítása sokszor fogszabályozáshoz kapcsoltan is előtérbe kerül, ugyanis sok esetben a gondos munka eredményét könnyedén torzíthatja el újra.  

Rezekció

A fog rezekció olyan szájsebészeti műtét, mely során a fog bizonyos részeit eltávolítják, segítségével a fog megmenthető, megtartható. Előfordulhat, hogy a gyökérkezelés nem eredményes, és a fog gyökércsúcsán góc formájú, fájdalmas gyulladás alakul ki. 

Ez a későbbiekben cisztává is alakulhat, ezért a fog megmentése érdekében el kell távolítani a gyökércsúccsal együtt. A probléma felfedezése után mihamarabb gyulladásmentessé kell tenni az érintett területet, a foggyökeret, hiszen ezzel megelőzhető a ciszták kialakulása.

Csontpótlás

A csonthiány létrejöhet traumák, daganatok, ciszták, csontbetegségek következtében is.
A csontpótlását szolgáló beavatkozásokra elsősorban a foghiány pótlása miatt kerül sor, ugyanis az implantátum beültetéséhez megfelelő mennyiségű csontra van szükség.

Az utóbbi években a fogorvoslás megoldást talált az elvékonyodó csontanyag újbóli megerősítésére, az elveszett csontanyag pótlására. A szájsebészeti műtét során a hiányzó mennyiségű csont, pótló anyaggal kerül helyettesítésre, amely kiválóan alkalmas az implantátumok megtartására.